22 Sep 2019

Artikel over de buurt in het Algemeen Dagblad

Het Algemeen Dagblad publiceerde 10 september 2019 een artikel over de buurt in de editie van Het groene Hart. Lees hieronder het hele artikel.

Nieuw boek over de ‘Jordaan van Boskoop’: ‘elk huis heeft eigen identiteit’

Vlakbij de Boskoopse hefbrug ligt een bijzonder buurtje, dat 40 jaar geleden van de sloop is gered. Om dit te ‘vieren’, brengt het buurtcomité eind deze maand (weer) een boek uit over deze ‘Jordaan van Boskoop’.

tekst: Jan Belt 10-09-19, 18:35

foto: Frank de Roo

Het boekwerk van bijna 130 pagina's is de opvolger van het veel dunnere 'rode boekje’ dat nieuwkomers in de Voorkade, de Biezen, de Nieuwstraat en de Ridderbuurt jarenlang als welkomstcadeau kregen. Jean-Paul Karting ontving het toen hij twee jaar geleden in de Nieuwstraat kwam wonen en genoot van de herinneringen die bewoner Van Kleef in het boekje vertelde. 

Bijvoorbeeld aan het pontje dat op de Gouwe voer en dat je voor twee cent overzette. Er pasten hooguit vijf personen op het platte vaartuig. Van Kleef herinnerde zich ook de vele winkels die vroeger aan de Nieuwstraat (ooit een belangrijke verkeersader voor het dorp) zaten. Het buurtje telde ook meerdere kerken en scholen. 

Veel is helaas gesloopt, zegt Karting. Dat was nodig voor onder meer de bouw van de hefbrug, de verbreding van de Gouwe en de aanleg van de provinciale weg (N207) tussen Alphen en Boskoop. Nog belangrijker vindt Karting dat het huidige buurtje waar hij met zoveel plezier woont wél is behouden. Daarom vond hij het tijd voor een nieuwe, uitgebreidere versie van het ‘rode boekje’. Hij zou het leuk vinden als mensen er straks mee gaan rondlopen en kijken wat er allemaal is veranderd. Waar kon je het pontje op? Waar stonden de winkels? Welke oude huizen en andere gebouwen zijn stijlvol opgeknapt? Waar stond de vroegere Rijkstuinbouwschool?

 

Achter elke voordeur is het totaal verschil­lend, mensen van allerlei pluimage maakten er hun nestje. Ik ben trots dat ik hier woon. Hans Koeleman

Studenten

,,Het is altijd een levendige buurt geweest en dat kwam mede door alle studenten van die school die in onze wijk woonden”, zegt Margreet van Beusekom (68). Ze woont zelf al bijna 50 jaar aan de Voorkade. ,,Mijn man was destijds betrokken bij het ‘rode boekje’ en was jaren actief in het buurtcomité. Zij woont nog steeds met veel plezier aan de Voorkade. Ik kan zo genieten van de scheepvaart op de Gouwe. In onze wijk heeft elk huis een eigen identiteit. Dat vind je niet in een nieuwe wijk.”

Hans Koeleman (58) denkt er net zo over. ,,Ik woon nu zo'n 40 jaar aan de Nieuwstraat, in een vroegere klokkenfabriek. Ik heb er nog eentje aan de muur hangen in mijn werkplaats. In de jaren dat ik veel deed voor het buurtcomité kwam ik vaak bij buurtgenoten. Achter elke voordeur is het totaal verschillend, mensen van allerlei pluimage maakten er hun nestje. Ik ben trots dat ik hier woon.”

Met anderen legde hij jaren terug aan de Nieuwstraat een speeltuin aan die nu veel moderner is ingericht. ,,Jammer, die vorige voldeed niet meer aan de veiligheidsregels, maar had wel veel meer charme.”

Schots en scheef

Die charme ziet Karting ook in de vele huizen die schots en scheef aan de straten staan, al is er door de jaren heen veel opgeknapt. Dat het lastig parkeren is, je vaak een rondje moet rijden om bij je huis te komen en dat de boel om de paar jaar weer is verzakt, dat nemen veel bewoners op de koop toe. Koeleman: ,,Ik maakte 20 jaar terug een goede fundering onder mijn huis. Een helse klus, want allemaal handwerk. Ik ben nu de woning van mijn zoon aan het opvijzelen.”

Karting noemt het buurtje bewust geen volkswijk. ,,Vanwege de vaak negatieve ondertoon. Je vindt hier wel die saamhorigheid. Mensen zijn sociaal, zonder dat er strenge sociale controle is.”

Met hulp van het streekarchief, de historische vereniging en historicus Gé Vaartjes maakte Karting het boek ‘De Jordaan van Boskoop’. ,,Het project is op een positieve manier ontspoord”, meldt Vaartjes. ,,Het lastige is dat mondelinge herinneringen elkaar vaak tegenspreken en soms ook gewoon niet kloppen. We staken veel energie in het achterhalen van feiten. Er zitten vast ook foutjes in het nieuwe boek. Dat horen we dan wel.”

Het boek wordt zaterdag 28 september, tijdens Burendag, gepresenteerd. Alle huidige bewoners en straks ook nieuwkomers krijgen een exemplaar. Een beperkt aantal exemplaren ligt vanaf 30 september in enkele Boskoopse winkels.

 

Het artikel is ook te vinden op de site van het AD Groene Hart via deze link: https://www.ad.nl/alphen/nieuw-boek-over-de-jordaan-van-boskoop-elk-huis-heeft-eigen-identiteit~ad5ebffe/