27 Oct 2021

Bewonersoverleg zaterdag 30 oktober 2021 (geen vaccinatie QR-code benodigd)

Nu fysieke bijeenkomsten met inachtneming van de actuele corona regelgeving weer mogelijk zijn, hierbij de uitnodiging voor het jaarlijks VNR-bewonersoverleg (Voorkade, Nieuwstraat en Ridderbuurt, incl. Dwars-Nieuwstraat en Biezen). locatie: gebouw Excelsior (kruising Biezen - Nieuwstraat) datum / tijd: Zaterdag 30 oktober 2021, aanvang 20:00 Het buurtcomité zal met u de resultaten bespreken vanuit de gemeentelijke besprekingen én u op de hoogte brengen van de geplande evenementen.

Hierbij het verslag van het vorige bewonersoverleg dinsdag 5 november 2019

aanwezige bewoners: 33, afgemelde bewoners: 42
aanwezige bestuursleden: Bert Helder (voorzitter), Jean-Paul Karting (secretaris), Karin van Peperstraate (notulen). Afwezige bestuursleden: Bianca Spaans (penningmeester), Peggy Thielsch.

Agenda:

  • Welkom
  • Introductie en nut VNR Boskoop
  • Introductie en vaststellen vrijwillige bestuursleden
  • Financieel verslag en donatiestructuur
  • Update van de gesprekken met de gemeente over:
    • bebouwing en ontwikkeling Voorkade
    • verkeersveiligheid en parkeerplekken
    • overige algemene zaken
  • bewonersfeedback en resultaat vragenlijst
  • Rondvraag

Het overleg wordt door Bert Helder (VZ) geleid die een presentatie als leidraad gebruikt voor dit overleg. De presentatie is als bijlage bij dit verslag / deze notulen gevoegd.

Welkom

Iedereen wordt welkom geheten met een kop koffie of thee en een door Bianca Spaans gemaakt stuk gebak. Het idee van het bewonersoverleg is dat er feedback komt uit de buurt, zodat er interactie ontstaat tussen de bewoners en het bestuur. Het bestuur gaat hier haar werkzaamheden op richten.

Doel en nut van de bewonersvereniging VNR Boskoop
Doel van de VNR is belangen behartigen van de buurt naar de gemeente en omgekeerd, en om buurtevenementen te initiëren ter bevordering van de saamhorigheid en gezelligheid. Een bewoner geeft aan dat de VNR contact met méér dan alleen de gemeente moet onderhouden, namelijk (als dit nodig is) met Rijkswaterstaat, de provincie en zelfs tot aan de Raad van State. Zoals dat bijvoorbeeld nodig is bij het onderhoud van de sloten, die onder beheer zijn van Rijkswaterstaat en de Provincie.

Introductie en vaststelling vrijwillige bestuursleden
Het bestuur wordt geïntroduceerd met de functies en onderliggende taakverdelingen. VZ geeft aan dat niet alles door het bestuur kan worden aangepakt en waar nodig zullen er werkgroepen worden samengesteld. Wat opvalt is dat het gehele bestuur in de Nieuwstraat woont. Hiermee wordt de behoefte om het bestuur uit te breiden met bewoners van de overige straten een gegeven. Het bestuur wordt met instemming van de aanwezigen geïnstalleerd. Daarbij werd opgemerkt dat in de ideale situatie een bestuurslid na 3 jaar herkozen kan worden, met als voorstel per 2 jaar een nieuw lid te installeren.

Financieel verslag en donatiestructuur
Het financieel verslag over 2018 is kort. Het betreft het saldo van de betaal,- en spaarrekening. Reden voor dit korte verslag is dat er in 2018 geen evenementen hebben plaats gevonden. Op de vraag wat de kosten waren voor de VNR Boskoop van het boekje ‘De Jordaan van Boskoop’, kon gemeld worden dat alle gemaakte kosten gedekt zijn en dat het boekje budget neutraal is gemaakt. Mede dankzij de toegekende subsidie vanuit de Erfgoed commissie en de opbrengst van de succesvolle verkoop, dat terwijl ieder huisadres binnen de buurt een boekje gratis heeft kunnen ontvangen. Alle aanwezigen geven complimenten voor het boekje en
een groot applaus voor de auteur Jean-Paul Karting.

Slide 6 van de presentatie geeft een voorstel weer hoe om te gaan met het doneren van geld aan de VNR. Er ontstaat een levendige discussie. Gevraagd wordt waar de donatie voor dient, want dat bepaald de hoogte. De VZ geeft aan dat de vaste lasten bestaan uit maandelijkse kosten van de bankrekening, kosten website en ander communicatiemiddelen (bv opslagmedium zoals Dropbox), huur Excelsior inclusief catering. Verder is het de bedoeling dat evenementen bekostigd worden door de deelnemers, waarbij de VNR de aankleding en/of de benodigde facilitaire apparatuur bekostigd. Er wordt ook aangegeven dat het bestuur ieder jaar tijdens het bewonersoverleg een financiële verantwoording aflegt en kan worden bijgestuurd. Besloten wordt om een richtbedrag van € 10 per jaar aan te houden. Uiteindelijk wordt ook door de aanwezigen besloten om geen onderscheid te maken tussen leden en niet-leden, om meer saamhorigheid te creëren. En in plaats van contributie of donatie wordt het idee geopperd om te spreken van een solidariteitsbijdrage. De VNR gaat een mail/brief opstellen met een duidelijke uitleg naar alle bewoners hoe om te gaan met deze bijdrage. Deze mail/brief wordt in januari 2020 rondgestuurd.

Update van de gesprekken met de gemeente
Er zijn 2 gesprekslijnen met gemeente waar de VNR bij betrokken is:gesprekken met de gebiedscoördinatoren (zie slide 8 voor de huidige onderwerpen)

  • gesprekken met de gebiedscoordinatoren
  • delegatie voor bebouwing Voorkade en uitbreiding parkeerplekken (slide 9)

Naast de lopende onderwerpen geven de aanwezigen aan ook het volgende bespreekbaar te maken:

Het vaargedrag van scheepvaart verkeer met gevolg van schade aan huizen. Container- schepen houden zich goed aan de voorschriften maar vooral de (lege) zand/ grindschuiten varen veel te hard. Bewoners bellen meerdere keren naar ‘Steekterpoort’, maar voelt zich niet gehoord link naar site Streekterpoort

Vraag over de de status van grondverkoop tussen bebouwing en de N207 (thv paaltje 23)

Het rijgedrag van tractoren

Verder geeft de VZ aan dat er in 2020 een herinrichting gaat plaatsvinden voor de straten Galerij, Nieuwstraat, Dwars Nieuwstraat en de Biezen(tocht). Om mee te kunnen praten over de herinrichting wordt er voorgesteld om een werkgroep samen te stellen. Opgave graag viacontact@vnrboskoop.nl.

Delegatie bebouwing Voorkade:

Met een delegatie van 5 personen (VNR bestuur maakt hier deel van uit met 2 personen) wordt met de gemeente gesproken over de bebouwing aan de Voorkade, om de belangen te behartigen van dat, door de gemeente, aangeschreven deel van de buurt. (Slide 10 en 11 geven de laatste stand van zaken aan.)

VZ geeft aan dat er nieuwe ontwikkeling op komst zijn over uitbreiding van bebouwing aan de Voorkade. De projectontwikkelaar en de gemeente zijn in gesprek met elkaar over de bouw van 18 appartementen aan het begin van de Voorkade. De gemeente heeft beloofd bij de uitwerking van de plannen de delegatie mee te nemen als klankbordgroep vanuit de buurt. Op dit moment worden de door de gemeente aangeschreven bewoners door de delegatie op de hoogte gebracht van de nieuwste ontwikkelingen. Als andere buurtbewoners ook hiervan op de hoogte willen blijven, dan dit graag aangeven via contact@vnrboskoop.nl.

Resultaat vragenlijst (slide 12–17)
Zie voor de volledige resultaten per onderwerp de betreffende slides van de presentatie. In het kort kunnen de volgende conclusies worden getrokken:

Taken:

De gewenste taken van de VNR Boskoop is het onderhouden van overleg met de gemeente en het initiëren van een preventie app en evenementen. Tijdens het bewonersoverleg is hier aan toegevoegd dat om het beheersbaar te houden van de preventie app, het aan te bevelen is dit per straat op te zetten. Voor de Ridderbuurt en de Nieuwstraat is een preventieapp opgezet, voor de Voorkade nog niet. Bij interesse kan er contact worden opgenomen via contact@vnrboskoop.nl.

-  Beheerder buurtpreventieapp Ridderbuurt: Irma Scheen

-  Beheerder buurtpreventieapp Nieuwstraat: Bert Helder

Communicatiemiddelen:

Een ‘buurtbrief’ en de website genieten de meeste voorkeur om op de hoogte te blijven. Van ca 85% van de bewoners is een contact(mail)adres bekend. Degene die geen mail hebben worden op de hoogte gebracht via een print van de brief. Check regelmatig ook de website www.vnrboskoop.nl. De VNR Boskoop heeft een facebookaccount, maar niet voldoende volgers om dit actief als communicatie middel in te zetten.

Te initiëren events:

Een jaarlijkse BBQ, kindgerichte events en kleinschalige evenementen ziet men graag geïnitieerd door de VNR Boskoop. Ideeën voor (kleinschalige) evenementen die werden genoemd: “Gluren bij de buren” (huiskamerconcert op meerdere adressen); het ‘aanschuifdiner’ (meergangen diner verspreid over diverse buurtadressen); maken van kerst stukken (bewoner uit de Ridderbuurt wil hierin de centrale rol op zich nemen) en initiatieven rondom kerst, Halloween en Pasen worden op prijs gesteld. Een eerstvolgend event is een klein kerstfeest met een touch of Dickens op 21 dec. as

Interesse in buurtkorting:

Meer dan de helft heeft daar interesse in.

Overige feedback:

Naast de vele complimenten over de actieve houding van de VNR Boskoop, de tot op heden genomen initiatieven en het boek waren er nog een aantal zeer waardevolle feedbackpunten, waaronder tips over aankleding van de straat, organiseren van events en de punten die hierboven zijn benoemd als aanvulling op overleg met de gemeente.

Rondvraag

Parkeeroverlast wanneer Harmonie Excelsior het pand verhuurt. De vraag is of de Harmonie de huurder haar bezoekers kan informeren over parkeren aan de andere kant van het Tunneltje (Biezen).

AED commissie heeft geld aangevraagd voor een buitenkast in de buurt. Dit is afgeblazen door de gemeente omdat er in een straal van 600m vanuit de buurt een kast hangt:

-  onder de brug bij het bruggebouw en

-  op Rijneveld 5

Een melding gaat naar alle hulpverleners binnen een straal van 750 meter. Er is dus altijd iemand die m op kan halen. Zorg uit de buurt is wel dat de bereikbaarheid lastig kan zijn omdat het in de wijk allemaal eenrichtingsverkeer is, en een goede locatie zou de Harmonie op de Biezen(tocht) kunnen zijn.

Het idee is geopperd om een werkgroep geluidsoverlast N207 op te richten. Geluidsoverlast van de weg, zorgen over fijnstof ivm files. Een idee om de brug niet te openen voor scheepvaart tussen 7 en 9 ’s ochtends en 17.00-19.00 ’s avonds.

Bovenstaande punten worden meegenomen in de gesprekken met de gemeente en betrokkenen.

Afronding

Er zijn 2 beslissingen genomen:

1)  Bestuur is officieel geïnstalleerd

2)  De ledenstructuur / donatiestructuur is vastgesteld

Toegift dmv een foto-presentatie door een buurtbewoner

De entree van de buurt duidelijker vormgeven, waaronder een straatnaambord VOORKADE met: “Tevens toegang tot” (zoals in andere Boskoopse wijken te vinden zijn.) Dringend verzoek om het huidige historische bord ‘VOORKADE’ in tact te houden.

Verzoek om bladkorf bij de speeltuin en om geveltuintjes (actie herinrichting).

De provinciale ‘tuin’ naast tunneltje Biezen/Nieuwstraat werd door bewoners bijgehouden

middels een ‘huurconstructie’. Deze constructie is onbetaalbaar geworden waardoor het nu

verloederd is. De vraag ligt er of bewoners dit weer in bruikleen kunnen krijgen.

Deze bewoner stuurt de foto’s naar het VNR emailadres. Verzoek van een andere bewoner om deze door te mailen.

EINDE